Gołąb hiszpański jest zaliczany do gołębi użytkowych, bądź do bagdeta. Wśród jego przodków jest między innymi także bagdeta norymberska, ale daleko mu do doskonałości jej kształtów. Zapewne jest także spokrewniony z bagdetą sztajnhajmską. Nie osiąga jednak takich rozmiarów i jest gładkogłowy ( bez czuba). Wbrew nazwie, gołąb hiszpański pochodzi z Niemczech. Jest to gołąb średniej wielkości, o masie ciała około 500g. Tułów noszony jest poziomo, głowa jest lekko wypukła, przechodząca płynną linią w gruby dziób. Dziób lekko na końcu zagięty, jasny, a jego długość powinna wynosić 26-28 mm. Szyja średniej długości, bez występujących wyrostków kręgów szyjnych, w miejscu przechodzenia w pierś jest gruba, w kierunku głowy zwęża się. Podgardle jest dobrze wykrojone. Ogólnie gołąb hiszpański sprawia wrażenie gołębia krótkiego. W porównaniu z innymi bagdetami gołąb hiszpański występuje w większej liczbie odmian są czarne, czerwone, żółte, niebieskie z czarnymi lub białymi pasami oraz czarne i czerwone i żółte tygrysowate, czarne siodłate oraz czerwone żółte z białymi pokrywami skrzydeł.
Leave a comment